menu

Řád a rituály v době „covidové“

Jsou extrémně důležité pro děti s ADHD

Klientům v naší poradně i na přednáškách často zmiňuji, že je důležité si do života nastavit řád a rituály. Pro hyperkaktivní děti to platí obzvlášť a také se to hodí, když pracujete a učíte se s dětmi z domova. Nevíte, jak to přesně nastavit? Dám vám trochu inspirace.

Děti s ADHD domácí vzdělávání častokrát uvítají a vy se na ně můžete lépe naladit. Umožnit jim to, co jim v běžné škole častokrát dovoleno není – hýbat se, hýbat nohama a rukama, něco mačkat, být na vzduchu, rozdělit si práci na kratší úseky nebo poslouchat stimulační hudbu. Zásada číslo 1 ale je nastavit hranice a pravidla. Nám v rodině osvědčuje tento postup, který jsme částečně využívali i při domácím vzdělávání minulý rok.

Že je to dlouhý seznam? Udělejte si svůj. Toto je inspirace, o které vím, že u nás funguje. Děti mají rády předvídatelnost a míru své vlastní svobody. Držím vám palce, ať i podzimní pošmourné dny jsou pro vás radostí! A věříme, že si budete moci v novém roce dopřát program podle naší (čím dál) více propracované Metody PES (Pohyb, Emoce a Smysly): cvičení, harmonizační péče a aktivity na rozvoj smyslů.

Petra Poláková, 14.11.2020