menu

Otužování vede k posílení imunity dětí (nejen) s ADHD

Dnešní děti jsou choulostivé. Když mají všechno „na talířku“ a nezažijí trochu „chladu a hladu“, pak u ničeho nevydrží, hned je vše nudí   a hned je vše rozhodí.  Jsou choulostivé, třeba i tím, že jsou v přetápěné místnosti.  Proto je dobré vystoupit z komfortní zóny a je i užitečné  děti občas vystavovat pozitivnímu stresu, stresu, který je pro náš organismus přínosný.  Dnes žijeme v komfortu, ve kterých chlad, horko ani tlak naše buňky nestimulují.

Jak zabránit tomu, aby děti byly choulostivé?

Jednou z forem otužování, je fyzické otužování. Jaké jsou tedy zásady?

Otužování vyžaduje především každodenní soustavnost. Občasné nárazové vystavení dítěte příliš intenzívnímu chladu by vedlo spíše k nachlazení než k otužení. Navozuje též u dětí nelibost až odpor.
Základem je postupnost, tedy poznenáhlé zvyšování náročnosti otužovacích procedur. Veškeré otužovací procedury je nutno provádět tak, aby je děti prožívaly s radostí nebo alespoň bez nelibosti.   Poslední dobou je populární metoda Wima Hofa a jeho dýchání.

Tento nizozemský dobrodruh přezdívaný Ledový muž a propagátor tzv. dýchání podle Wima Hofa hovoří o tom, že

Chlad kombinovaný s vědomým dýcháním přináší klid mysli, mír a pozitivní energii. Zpomalí se srdeční rytmus, sníží se tedy stres. Vědomým vystavováním chladu se tělo učí vypořádat s adrenalinem,epinefrinem, dopaminem, serotoninem a dalšími látkami, které tělo přirozeně uvolňuje, pokud je vystaveno stresu z chladu.

Chlad pomáhá stimulovat podobné procesy jako probíhají  při REM fázi spánku. Pro děti s ADHD údajně chlad kromě zklidnění pomáhá k vyplavení noradrenalinu, který vede k tomu, že děti mají pak více síly a schopnosti soustředit se. Když jste v chladu, soustředíte se plně na přítomný okamžik, nemyslíte na to, kdo vás naštval nebo co musíte vyřídit. Při otužování kombinovaném s dýcháním se vyplaví i endorfiny a vaše duše doslova ožije – máte chuť do dalších aktivit v životě.

Nezapomeňte však na správné propojení s dýcháním (zahříváním před a po otužování) a také na masáž oblasti ledvin (třením beder). Nedílnou součástí je i pohyb a cvičení, přihlaste se k nám na konzultaci.

K čemu  vede chlad u dětí s ADHD?

Lepší fyzická a mentální kondice

Lepší imunita

Lepší okysličení mozku

Více energie do života

Zlepšuje náladu

 TIPY na otužování dětí:

Otužování vzduchem
Pobyt dětí venku, spánek při otevřeném okně, dobře vyvětraná ložnice i v chladném ročním období.
Vhodné je např. provádění ranní rozcvičky v minimálním oblečení (jen v trenýrkách, při nižších teplotách i v tílku). Lze cvičit i venku nebo při otevřeném okně, a to i v chladném ročním období.

Otužování vodou
Při otužování vodou je účinek na organizmus velmi intenzívní, neboť chladná voda odebírá tělu až 30krát více tepla než vzduch téže teploty. Tento typ otužování se proto hodí jen pro zcela zdravé děti a chladová zátěž musí být zvyšována jen zvolna.
Začíná se mírnější formou, tj. navlhčenou a mírně vyždímanou žínkou se svlažují postupně jednotlivé části těla (obličej a krk, horní končetiny, trup, dolní končetiny) a ihned se vždy dobře vysuší třecím ručníkem.
 Dále smáčením celého těla vodou, zpočátku příjemně vlažnou (mezi 30 °C a 34 °C tak, aby ji dítě dobře snášelo). Smáčení se provádí každodenně, nejlépe ráno po rozcvičce. Pak lze přejít ke sprchování. Začíná se znovu vodou příjemně teplou (kolem 30 °C) krátkým prohřátím těla (asi 1 minutu) a pak přejdeme na chladnější vodu příslušné teploty. Celé provádíme po dobu cca 2 minut.

Stačí i Kneippování – střídání ponoření nohou po kotníky střídavě v lavoru se studenou a teplou vodou.

Saunování

K procedurám aplikujícím na povrch těla studenou vodu patří také saunování. Je založeno na střídání pobytu v horkém suchém vzduchu, vyvolávajícím intenzívní pocení, s šokovým zchlazováním ve studené lázni. Výsledkem je příjemná únava a celkové tělesné i duševní uvolnění.

Finové začínají s otužováním dětí prakticky od jejich narození. V našich podmínkách to obvykle bývá později. Saunovat ale lze už od tříměsíčních kojenců. Zle doporučuji saunovat doma nebo si rezervovat saunu pro sebe. Kolem  2 let věku jsou děti schopné reagovat na neobvyklé prostředí sauny a sdělit své dojmy a pocity rodičům. A není problém s nimi začít saunovat i ve veřejných saunách. Některé sauny mají pro děti přímo vyčleněný čas.

Upozornění – žádné z procedur neprovádíme pokud mají děti kruhy pod očima (oslabené ledviny nebo močový měchýř) nebo jsou jakkoli nastydlé.

Lenka Vinterová