menu

Metoda PES ® a obnovení biochemické rovnováhy u dětí s ADHD a SPU – 2. část

Další doporučené produkty

CBD oleje

Cedrový olej

České byliny (čaje a čajové směsi)

Exotické byliny (Peru, Indie, Sibiř)

Maca (zvyšuje psychickou kondici), sibiřský ženšen, kava kava (poruchy pozornosti), ginko biloba (zlepšuje činnost mozku), šafrán (Důležitý je i pozitivní vliv šafránu na náladu, duševní a emocionální rovnováhu a psychickou výkonnost. Zvláště obsažený safranal totiž příznivě působí na rovnováhu důležitých nerotransmiterů (tj. látek umožňujících přenos nervových vzruchů), například serotoninu.

Čínské byliny (tradiční čínská medicína – TČM)

Bylinné produkty Energy/Diochi

Ajurvéské bylinné směsi

Bachovy květové esence

Karnosin

Produkty Joalis

Vibrační esence

Důležité je nastavit celkový správný výživový režim

Důležité je nastavit i správný výživový režim, jíst pravidelně a omezit to, co oslabuje slezinu (jak hovoří odborníci na TČM), tj. nejíst příliš mléčných produktů, příliš bílého pečiva a bílého cukru, dále omezit limonády a kolové nápoje a potraviny obsahující syntetická aditiva a barviva „éčka“. U některých dětí jako zázrak působilo vysazení cukru a veškerých sladkých výrobků na několik týdnů. Na druhou stranu by děti měly by mít vždy po ruce zdravou svačinku, aby jim neklesla hladina krevního cukru (pokles vede k neklidu, agresivitě, podrážděnosti…). Obecně potraviny s vysokým glykemickým indexem způsobují kolísání hladiny cukru, takže je velmi vhodné je omezit.  Je možné vyzkoušet i Feingoldův program (vyloučení umělých konzervantů, umělých sladidel a ochucovadel). V neposlední řadě je klíčové mít dostatečný pitný režim v podobě čisté vody.

Pravidelnost, důvěra a vytrvalost

Možností, jak postupovat pro uvedení organismu do biochemické rovnováhy, je  celá řada. Je důležité zvolit individuální postup bez ohledu na výsledky studií. Je důležité dát pozor na eventuální alergie, doplňky užívat podle návodu (častokrát se užívají 2x denně 3 týdny, následně se dává týden pauza). Je dobré si uvědomit, že nemají vedlejší účinky na rozdíl od klasických léků (stimulancia, noortropika), takže první volbou by měl vždy být komplexní přístup se cvičením a výživovými doplňky. 

I rodiče si zaslouží být zdraví a plní energie

Nesmíme také zapomenout na rodiče, kteří jsou nedílnou součástí harmonického rozvoje dítěte a kteří též potřebují posílit a dočerpat energii při stavech vyčerpání. Můžou si nechat svalovým testem změřit, jaký produkt na dočerpání psychických a fyzických sil zvolit. A vyzkoušet tipy pro sebe z naší eknihy„Nabíječka energie pro rodiče.

Přečtěte si Díl 1

Autor článku:

Petra Poláková INNP Celestra

Mgr.Petra Poláková: zakladatelka INNP, poradna a konzultace (Metoda PES (R): pohyb, emoce a smysly, Access Bars, kraniosakrální terapie), autorka programů do MŠ a ZŠ Smarty pro děti (R) , lektorka školicích programů Smarty školka a Smarty škola, autorka publikace Jak rozvíjet pohyb, emoce a smysly. Žije v Hradci Králové, působí v Praze.