menu

Svět bez ADHD 9.díl: Pohled odborníka na ajurvédu

24. srpna 2022 | ADHD očima odborníků

Zeptali jsme se Matiase Kaura, odborníka na ajurvédu a výživu, jak on sám pracuje s dětmi s tzv. ADHD a jak tyto děti vnímá? Jsme zastánci komplexního přístupu k těmto dětem a vnitřní rovnováhu na bázi správné výživy, pokládáme za důležitou součást přístupu k těmto dětem. Vlastně nás tak „přimějí“ k lepšímu a uvědomělému stravování, což je v souladu s přístupem nové doby, který propagujeme. Zpočátku je výzva nastavit stravovací procesy tak, aby byly vhodné, ale jakmile začnete, uvidíte, jak dobře se budou vaše děti cítit. A pak si uvědomíte, že to, že jíte „jinak“ není dietní omezení, ale přirozený vztah k péči o vlastní tělo.

Co pro vás znamená pojem ADHD?

Podľa ajurvédy je hlavným dôvodom ADHD zmeny v 

čo vedie k zmenám v správaní. To spôsobuje neudrzanie pozornosti, hyperaktivite atd. Vata dóša riadi funkcie pohybu, aktivity, proces myslenia, vyjadrovania, vnímania zmyslových predmetov. Pri ADHD nie je myseľ dieťaťa schopná mať jasnú kontrolu nad zmyslovými orgánmi pod vplyvom zhoršenej Vata Dosha. z tohto dovodu vzniká porucha pozornosti, dochádza k nepravidelnému hyperaktívnemu správaniu, ktoré môže naznačovať dysfunkciu Vata dosha a zmenenú mentálnu funkciu.

V čem spočívá váš přístup?

ADHD je prevládajúci stav správania Vata doshe, ktorá ovplyvňuje v organizme aj mnoho iných funkcii. Výsledkom je, že terapia, ktorá koriguje nerovnováhu dóše, zlepšuje a normalizuje mozgové problémy s pamäťou, inteligenciou, sústredením, schopnosťou učenia, tvorbou reči atď. Použitie ajurvédskych liečebných metód poskytovaných v rámci celku olejových medikovanych terapií, prináša dobrý efekt na kontrolu a prevenciu ADHD.

Jaké oblasti se u těchto dětí obvykle zlepšují?

Ako som už spomínal v predošlej otázke, je dôležitávata harmonizácia vata doshe, ktorá ovplyvňuje nielen správanie, hyperaktivitu a pamäť, ale aj spánok, učenie, trávenie, pohyblivosť atd. Olejovým terapiami tak vieme pôsobiť na všetky spomínané oblasti a priniesť tak do života dieťaťa aj rodiča vnútorný pokoj a rovnováhu.

Jaké 3 věci byste doporučili dětem, kteří k vám chodí?

Určite by som doporučil :

Jaké 3 věci byste doporučili rodičům, kteří vás ještě neznají?

Jaké 3 věci byste doporučili učitelům a ostatním, kteří s těmito dětmi přichází do kontaktu?

To iste, čo rodičom.

Co dodat, výživa a stav vnitřní rovnováhy je potřeba posílit u každého, u vysoce citlivých dětí to pak platí dvojnásob. Principy ajurvédy jsou podle vlastních zkušeností velmi přínosné. Tuto stránku vnitřní je vhodné obohatit o Metodu PES(R), kterou nabízíme u nás na konzultacích.