menu

Svět bez ADHD 10.díl: Pohled odbornice na aromaterapii

03. května 2023 | ADHD očima odborníků

Různě vůně se využívaly k podpoře léčebných procesů už od nepaměti. Na vysoce citlivé (vnímavé) osoby, k nimž se řadím i já, působí aromaterapie velmi blahodárně. Mohou se tím podpořit různá témata, která s touto problematikou souvisí a která je častým společným jmenovatelem mých klientů – rodičů i dětí:

Byť nejsem aromaterapeut ani léčitel, přicházejí mi esenciální oleje do života už řadu let. I v rodině používám na podporu při onemocnění. Automaticky mě vždy vtáhne olej tématu, které potřebuji osobně v životě podpořit u sebe nebo v rodině. Poslední dobou s vůněmi pracuji v rámci METODY PES (R) i v poradně nebo při školeních. Vždy je to ta část, která klienty neskutečně nadchne. Snad proto, že čich je náš nejstarší smysl, a proto přes čich můžeme léčit a podpořit harmonii v organismu. Teď mi přišly do cesty produkty české firmy Bewit a byla jsem doslova unešena tím, jak jsou zpracovávany a jak lze z nich cítit, že nesou skutečně vysoké vibrace. Vnímám je skutečně jako produkty nové doby. Jejich směsi mi začaly krásně vytvářet „rodinnou pohodu“, žít v radosti, tady a teď nebo se uzemnit. Pro děti s ADHD mi přišla skvělá směs 3S, už jenom myšlenkou, že je založena na principech samurajů: chceš-li něco udělat, počítej 3 vteřiny, pak to udělej. Neboli nejprve dýchej, pak jednej. Takže nás tato směs vede k rozvaze, k tomu rozhodnout se a vytrvat, pomůže podpořit silnou vůli. Nebo třeba cedr himalájský, který nám přináší sílu, jistotu, odolnost.

Několik informací ze své praxe nám podává Mgr. LENKA ZVOLÁNKOVÁ, naturopatka z Hradce Králové, která dokáže kouzlit doslova zázraky s fyzickou i psychickou kondicí klientů. A především velmi citlivě, přitom houževnatě, dokáže aplikovat principy nového paradigmatu v oblasti zdravotnictví, ale i v ostatních společenských oblastech.

Co pro vás znamená ADHD?

Představím si vysoce citlivé dítě, které reaguje autenticky na podněty ze svého těla nebo z vnějšího prostředí.

V čem spočívá váš přístup nebo metoda?

Využívám aromaterpii proto, aby se dítě podpořilo po emoční stránce, protože to pokládám za extrémně důležité. Aby se tedy dítě cítilo dobře, doporučuji esenciální oleje z mandarinky, citrónu, pomeranče, cedru a borovice nebo směsi, formou inhalace z difuzéru nebo nosního difuzéru.

3 rady, které byste doporučila rodičům, kteří k vám chodí?