menu

Dobrý spánek v noci – pohoda a radost přes den

Projevy ADHD můžeme zlepšit kvalitním spánkem

Věděli jste, že nedostatek spánku je jednou z příčin ADHD?  Uvádí to například Dr. Richard Saul – americký neurolog a pediatr – ve své knize „ADHD neexistuje“. ADHD je totiž souborem symptomů (např. nepozornost, nutkavé chování, poruchy paměti), přičemž tyto symptomy mají nejrůznější příčiny, které se dají řešit jinak než medikací. Ono je docela logické, že nedostatek kvalitního spánku vede k únavě a vyčerpání a tedy k „nepohodě“ ve vlastním těle a podrážděnosti. Mám tu zkušenost, že když jsem byla nevyspalá, cítila jsem se malátná, otupělá, zpomalená a „nenaladěná“.

Buzení v noci napovídá na oslabené orgány

Věděli jste taky, že to, kdy se v noci budíme, může souviset i s různými orgány podle tradiční čínské medicíny? Vstáváte mezi 23-2 hodinou? „Promlouvá“ k vám žlučník. Ozývají se játra? To vás nutí budit se mezi 2-3 hodinou. Plíce se k vám hlásí nad ránem. Nebo máme oslabenou dráhu slinivky, to znamená, že v noci nespíme proto, že se nám v hlavě honí myšlenky.

Ve spánku tělo roste, regeneruje a třídí se informace

Při spánku se děje hned několik procesů, které jsou pro tělo nezbytné. Nejen, že se regenerují tkáně, produkují se hormony a přes ledviny se odplavují toxické látky, ale také se regeneruje paměť a rozvíjí se kognitivní schopnosti. Společně s tím se obnovuje i naše psychika od emočního vypětí a stresu, který máme přes den. Ve spánku rovněž naše tělo roste. Děti pro svůj rozvoj musí mít správnou spánkovou hygienu. Ve spánku se obnovuje mozek, informace nabyté přes den se ukládají a třídí se. Třídí se na ty informace, které jsou podstatné – ty se ukládají do dlouhodobé paměti – a nepodstatné – ty se ruší. Hormon melatonin regeneruje buňky a člověk se po správném spánku cítí osvěžený, plný energie a pohody.  Je třeba si uvědomit, že většina dětí s ADHD právě pocit pohody a dostatku energie nikdy v životě nezažila. Pokud se nezačne včas s řešením těchto aspektů, mohou mít tyto děti v dospělosti například větší tendenci k různým závislostem.

R.E.M.

Moje generace zná hudební skupinu R.E.M. (ariem:). Až teď chápu, jak důležitá jsou tato tři písmenka pro lidské zdraví. Důležité je, aby proběhlo během spánku REM fází hned několik (fáze, kdy se rychle pohybují oční víčka „rapid eye motion“ a kdy probíhá řada procesů, kdy se uvolňují psychoaktivní chemické látky DMT), strach a traumatická bolest opouští vědomí, zpracovávají se vjemy z daného dne. Právě během této fáze se informace třídí.  Existují studie, které potvrzují, že děti s ADHD syndromem mají významně zkrácenou dobu trvání spánku a měly kratší právě fáze REM.

Více o vlivu spánku na ADHD v rozhovorech s odborníky.

Jednoduchá rovnice: pokud se nám něco zdá = máme kvalitní spánek

Co pomůže k lepšímu spánku (nejen dětem s ADHD)?

Pokud máte doma děti, nezapínejte jim hodinu až dvě před spaním televizi ani tablety. Věnujte se jim, udělejte s nimi denní hygienu, přečtěte jim knížku, proberte s nimi, jak se měli ve škole či ve školce. Naučte je už od raného dětství správné spánkové rutině. Modré světlo z televize a tabletů by jim zbytečně narušovalo vyplavování melatoninu a tím zhoršilo kvalitu spánku. Buďte s dětmi aktivní večer: kdy jindy se jim můžete naplno věnovat než právě když právě večer.

Pokud mají děti obtíže, které přetrvávají, jako je nepozornost, porucha paměti, potíže s pohybem očí a poruchy řeči, noční běsy, můžou za tím být bloky podél páteře (tzv. KISS syndrom) a je vhodné provést odblokování. Kraniosakrální terapie řeší často emoční aspekty, mechanické odblokování lze provést za pomocí  reflexních bodů , např. FPIT = Léčba Falešnou Proprioceptivní Informací, což je reflexní diagnostická a léčebná metoda využívající strukturované dráždění receptorů hlubokého čití (proprioreceptorů) ve svalech a šlachách.

Více se dočtete v seriálu ADHD očima odborníků.

TIP:

PES v posteliaplikujte Metodu PES: pohyb, emoce a smysly

Pohyb: Protáhnout se, zavlnit se, udělat chobotnici

Emoce: Před spaním pustit Solfeggio frekvence nebo hudbu „deep sleep“

Ideální NLP (neurolingvistické programování) a jiné  relaxace před spaním

Smysly: Udělat dechová cvičení, třením si zahřát dlaně e a položit je na oči „palming“

Autorka článku:

Petra Poláková INNP Celestra

Mgr.Petra Poláková: zakladatelka INNP, poradna a konzultace (Metoda PES (R): pohyb, emoce a smysly, Access Bars, kraniosakrální terapie), autorka programů do MŠ a ZŠ Smarty pro děti (R) ,lektorka školicích programů Smarty školka a Smarty škola, autorka publikace Jak rozvíjet pohyb, emoce a smysly. Žije v Hradci Králové, působí v Praze.